Arxius PDF - Per obrir-los necessiteu l' Adobe Acrobart Reader AcroRead



xais


BO-Novembre 2001

BO-Octubre 2001

BO-Setembre 2001

BO-Agost 2001

BO-Maig 2001

BO-Abril 2001

BO-Març 2001

BO-Octubre 1999




LES OVELLES COM A COMPLEMENT DE LA PRODUCCIO BOVINA


En molts països i indrets,es freqüent veure petits ramats d´ovelles(10-40 caps),en explotacions agràries.Aquí no estem acostumats a aquest tipus de producció mixta ovi-bovi.

Actualment, petites explotacions agràries que han abandonat la producció de llet,gent que viu en masies i que treballen en el sector de serveis,o explotacions lleteres de bovi que ho tenen com a complement, comencen a posar petits lots d´oví.

Amb una inversió mínima i poca feina,poden donar uns ingresos complementaris que sempre són benvinguts.



ELS SECRETS DE LA RENDIBILITAT

- Animals productius.

Com a mares cal treballar amb races d´alta prolificitat i bones lleteres. Un promig d´1.5-2 xais per part.Les F-1(creuaments ) de Romanov amb Laconne o manxega,Laconne carn pura, híbrides com la INRA 401 estan indicades. Els mascles han de ser de races càrniques amb alt creixament i bon index de transformació, com ara la Charolesa, Suffolk, Laconne carn. Comprar la reposició ens simplificarà la feina i el maneig en ramats de poc volum. Els xais aniran tots a escorxador.

- Poca inversió en locals i estris.

Cal aprofitar les quadres velles que no serveixen. Bona ventilació i poca humitat. Abeuradors automàtics i per menjadores, podem usar canaleres de plàstic.

Hem de tenir en compte que els animals, encara que siguin pocs,els hem de tenir distribuits en tres lots productius:

1- Ovelles amb xais(fins 2 mesos post-part)

2-Ovelles buides o gestants de menys de 3.5 mesos

3-ovelles que acaben la gestació.De 3.5 a 5 mesos

Si les tenim totes al mateix lot,cal separar-les a l´hora de menjar ( la dieta és molt diferent ), o disposar de menjadores amb tanca automàtica, com les de les vaques.

- Maneig reproductiu.

Cal controlar les cubricions. Això permet reduir l´interval entre parts. L´objectiu és aconseguir 1.3-1.4 parts per ovella i any.en època d´anestre estacionari ( de Gener a Abril ) cal provocar els zels amb mètodes hormonals ( esponges vaginals ). El diagnòstic de gestació als 40-100 dies post cubrició, és indispensable per a detectar els animals no gestants, i reduir els dies ovella-buida.

- Alimentació:

Lot 1: Millor que estiguin estabulades. Poden menjar una barreja de subproductes, ferratges i ensitjat de bona qualitat (alerta ensitjat ,que pot produir Listeriosi). La capacitat d´ingestió és alta, de fins 2.5 Kg de materia seca.

Lot 2: Poden sortir a engegar prats en els camps,o feixes de mal accés. Es pot usar una valla electrificada, que moguem segons les necessitats. Amb això és cobreix les necessitats nutritives d´aquesta fase. Si les tenim estabulades, amb una userda de primer dall, o una civada en flor a discreció, en tenen prou.

Lot 3: La capacitat d´ingestió és molt reduida. Passa a 1.2-1.4 Kg de materia seca. Es indispensable donar pinso d´ovelles, o una barreja de cereals. Segons l´ovella, l´estat de carns i el número de fetus que porta,menjarà de 400 a 800 gr diaris de pinso.

-Resultats econòmics:

Les principals despeses són:

-Alimentació 6000 - 9000 pts any
-Amortització animals 3000 pts/any
-Sanitat 500-800 pts/any.

A partir d´1 a 1.3 xais l´any ( segons el preu de mercat ), es cobreixen despeses.

Si tenim un promig de 2 xais/ovella/any,obtindrem de 6000 a 8000 pts de benefici per ovella i any.