GRIP AVIÀRIA
Vigilància epidemiològica


La grip aviària és una malaltia contagiosa en animals causada per virus que normalment afecten aus i, menys habitualment, porcs.
Són virus que no solen passar d'una espècie animal a una altra, però, en rares ocasions, poden creuar aquesta barrera d'espècie i infectar els humans.


Resposta a les preguntes més
habituals sobre la Grip Aviària

EXÒTICS

Exòtic: Es diu de les plantes i dels animals que , per llur naturalesa, pertanyen a d'altres climes que el nostre. Tot i aquesta definició, considerem com a exòtics tots aquells animals autòctons que tradicionalment no s'han considerat de companyia i que ara ho són (conills, ratolins, tortugues,...) així com els propiament exòtics (iguanes, lloros, hamsters,...).

Els animals exòtic comencen a fer-se lloc a casa nostra;cada vegada són més els que tenen a casa una iguana, un lloro o d'altres animals que tradicionalment no s'havien considerat de companyia com hamsters, serps, torugues, conills... Bona part dels problemes de salut d'aquests animals es deuen al fet de viure en un hàbitat i un clima que els és estrany, és per això que en aquests escrits intentarem donar una idea de quin és l'habitat natural i quines són les necessitats mínimes d'espai, temperatura... en algunes de les espècies "exòtiques" més freqüents.



maynate

EL MAYNATE:

És originari de la India, Sri Lanka i sudest asiàtic on s'ha mantingut tradicionalment com a animal de companyia degut a la seva capacitat d'imitar la veu humana. Habita zones de bosc i selves, sempre prop de l'aigua vivint en grups fora de l'època repoductora. Són aus estrictament arbòries. Solen posar-se en arbres alts i viuen en parella, tot i que a vegades en reuneixen en grups. Són molt sociables i els agrada viure en boscos d'alta muntanya.

Els maynats s'alimenten de fruites (sobretot figues) i baies a part de nectar, insectes i petits llagardaixos. En el seu habitat natural canvien la dieta segons la diversitat climatica i de l'habitat, de manera que seran més insectívores o frugívores segons el que trobin per menjar. En captivitat la seva dieta hauria de ser un 40 % de fruita i la resta menjar sec o pellets (pinso) especial per animals de bec tou i maynats. Cal saber que les llavors de la poma i l'avocat són tòxics. Als animals mantinguts en aviaris a l'exterior els hi podem donar verdures, fècula i carn com a suplement proteic i calòric per passar l'hivern..

Lograr que criin no és facil, però tampoc impossible. A l'aviari cal colocar dos o tres nius per parella i proporcionar-los material per fer el niu, branquetes, herba, pinassa, tires de paper de diari,... El mascle és l'encarregat de fer el niu però si la femella no està a punt per aparellar-se , el destrossarà; en canvi si està apunt, l'aparellament es farà un cop acabat el niu i al cap d'una setmana posarà dos o tres ous de color blau que incubaran entre tots dos. Alimenten els polls amb fruita fresca, cucs de farina (que caldrà proporcionar vius), pinso per maynats humitejat amb aigua i també patates i vegetals cuits i picats fins.



El mes de Juliol del 2000, la Fundació MONA ha editat el primer número de la revista "PRIMATES", si us hi voleu suscriure premeu el logo de la fundació i envieu un correu. També ho podeu fer telefonant al número 93 568 43 74.

Fundacio Mona

Col.labora amb la FUNDACIÓ MONA